Thursday, September 23, 2010

Warner Brothers'da güç dengeleri yerlerinden oynadı

Jeff Bewkes

Şaşaalı, janjalı, bol starlı, seyircileri sinemalara koşturan filmlerin, yani stüdyo filmlerinin gerçekleşmesi için stüdyo patronlarının iki dudağından çıkacak lafa bağımlıyız: Yeşil Işık. Yönetmenler, oyuncular, yapımcılar ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar, ne kadar başarılı, popüler olurlarsa olsunlar, hepsi stüdyo başkanlarının son sözü kadar güçlüler. Ama stüdyo başkanları da stüdyolarının da kulu oldukları başka güçler var.

Warner Brothers'ın durumunda, stüdyonun sahibi Time Warner şirketi ve Time Warner'in yeni şefi Jeff Bewkes. Bewkes 2008'de başa geçtiğinde Warner Brothers'da birilerinin koltuklarından oynayacağı belli olmuştu. Bu hafta Warner Brothers'ın Stüdyo Başkanı Alan Horn'un görevine Nisanda son verileceği ve Kurul Başkanı Barry Meyer'ın kontratının 2013'e kadar uzatılacağını açıkladı. Ayrıca Meyer'ın koltuğuna 2013'te aday olacak, 3 yetkiliden oluşan bir ofis oluşturdu: Warner Bros Motion Picture Grup Başkanı Jeff Robinov, Warner Bros. TV Grup Başkanı Bruce Rosenblum ve Warner Bros. Home Entertainment Grup Başkanı Kevin Tsujihara. Bu üçlüyü Meyer kontratı 2013'te bitene kadar denetleyecek. Sonuç olarak bu üç adaydan biri Meyer'ın kontratı bittiğinde başa geçecek kişi olacaklar.

Barry Meyer ve Alan Horn
Hollywood bir süreden beri bu gelişmelerin beklentisi içerisindeydi. Ama tam olarak bu çerçeve içerisinde değil. Horn'la Meyer'ın ofislerini aynı anda 2011'de terketmeleri bekleniyordu. Ama Meyer kontratının biteceğini gördüğünde birden yüksek performans göstermeye başladı. Özellikle stüdyonun işçi birlikleriyle olan ilişkilerinde, WGA grevi süresince hiç taviz vermeyerek stüdyonun tavrını güçlü tuttu. 

Diğer yandan, Alan Horn, Jeff Bewkes'le ilişkisini sıcak tutmak için hiç çaba göstermemekle birlikte görevini de pek parlak adımlarla sürdürmedi. Alan Horn stüdyonun yapacağı filmlerde kendi kişisel zevkine göre çok net kararlar aldı ve birçok fırsata yeşil ışık yakmadı. Stüdyonun komedi kollarını çok zayıf bıraktı. Adam Sandler, Judd Apatow, Ben Stiller gibi verimli komedi yapımcılarından uzak durdu. Hangover filmine bile başta burun kıvırıp, film gişelerde bütçesinin 10 katından fazla kazanç sağlayınca bağrına bastı. Son birkaç yılda stüdyodan çıkan Departed, Clint Eastwood projeleri, Blind Side gibi Oscarlı filmlerin de Alan Horn'a rağmen başarılı olduklarını düşünüyor şehirdeki sesler. 

Alan Horn bu arada sağ kolu olan Jeff Robinov'u kendi yerini doldurması için yavaş yavaş yetiştiriyordu. Ama her zaman son söz Alan'a aitti ve Robinov da artık özgürleşmek istiyordu. Robinov, Alan Horn'un tersine Time Warner'la ilişkilerini sıcak tuttu. Jeff Bewkes'a kendini yakın tuttu ve şu andaki kontratının bitme süresine yakın, Universal Pictures'a geçebileceğinin sinyallerini verdi. Jeff Bewkes bu durumda Jeff Robinov'a direk olarak Horn'un pozisyonunu hediye etmedi. Çünkü Robinov kişiliğiyle duruşuyla henüz bu pozisyon için hazır değil. Yine de Horn'un altında çalışırken sahip olduğundan çok daha fazla özgürlüğe sahip olacak. Artık filmlerin yapımına yeşil ışık yakılması için Horn'un imzasına bağımlı değil.

Robinov, Rosenblum ve Tsujihara
Robinov, Rosenblum, Tsujihara üçlüsüne başkanlık ofisini paylaştırıp, Meyer'ın kontratını 2 yıl daha uzatarak, Bewkes stüdyoda daha yumuşak bir geçiş sağlamaya çalışıyor. Bu üçlünün 2013'te boşalacak başkanlık pozisyonu için azılı rakiplere dönüşmeleri ve bunun gerginlik yaratması da mümkün. Ancak başkanlık pozisyonunu bu üç isimden birine verdiğinde, diğer ikisinin rakip stüdyolara gitme durumu da ortaya çıkabilirdi.

Genel izlenim Bewkes'in çok doğru bir yönetim stratejisi güttüğü. Robinov'un önü bir sonraki aşamada başkanlık için açık görünse de, Bruce Rosenblum'ın Televizyon departmanında, özellikle dijital dağıtıma geçişte son derece aktif bir rol oynamasını Bewkes gözden kaçırmamış gibi gözüküyor. Endüstrinin hızlı bir şekilde değişimlere uğradığı, sinema ve televizyon yapımlarının, dağıtımcılığının dijitale kaymaya başladığı gerçeklerinin çok farkında. Bewkes Warner Brothers'ı yeniliklere adapte olunması gereken bu süreç içinden 3 büyük gücün (Sinema, TV, Home Video) ortak dengesiyle geçirmeyi planlıyor.

No comments:

Post a Comment