Friday, December 10, 2010

Box Office: 'Black Swan' sürprizi

Boyu küçük kendisi büyük bağımsız film BLACK SWAN ilk haftasını olabilecek en mütevazi sayıda, sadece 18 sinema ekranında açtı. 18 sinema ekranından ilk haftasonunda film 1.44 milyon dolar topladı. 

Dağıtımcı şirket FOX Searchlight'ın ağzının kulaklarında olması çok doğal. Oyuncu kadrosunun alınlarında blockbuster yazmasına rağmen, bu korkulu bale filminin gişe potansiyelinin genel seyirci için son derece düşük olacağı tahmin ediliyordu. Searchlight, klasik bir dağıtım taktiğiyle filmi önce limitli sayıda salonlarda açtı. Filmi aylardır seyretmeyi bekleyen ufak bir fan grubu zaten vardı. Onlar sinemaları daha ilk günden doldurdular ve sinemadan çıkar çıkmaz başladılar filmi övmeye. Filmi klişe ve sıkıcı bulanlar bile tam anlamıyla yerden yere vuramadı. Kulaktan kulağa dolaşan pozitif seyirci görüşleriyle ilk haftasonunda film, kendi kapasitesinin çok üstünde bir gişe yaptı böylece.

Natalie Portman- Black Swan

13 milyon dolar bütçeli Black Swan bugün tam bir haftasını tamamladı ve hafta içi gelirleriyle birlikte gişesi 2.28 milyona ulaştı. Filmin bu noktadan sonra hala 200'ün altında sinemada mı kalacağını, yoksa yavaş yavaş yaygın dağıtıma mı açılacağını önümüzdeki haftanın rakamları belirleyecek. 

Yönetmen Aronofsky'nin bir önceki filmi The Wrestler'ın istatistikleri ile karşılaştırılırsa, bol Oscar adaylı filmin 5. haftasında ulaştığı rakama Black Swan ilk haftasonunda ulaşmış durumda. The Wrestler da 2008 Aralık ayında, tam Oscar sezonunun kızıştığı dönemde vizyona girmişti. Açılışından 6 hafta sonra, Oscar adaylığı belli olduktan ve ödülleri topladıktan sonra, yaygın dağıtımla 722 sinema salonuna kadar açılmıştı. The Wrestler toplamda 26.24 milyon, dünya çapında 44.7 milyon dolarla gişe faslını kapatmıştı. 

Black Swan da şimdiden Oscar antenlerini yakmış, yaygın dağıtıma kendine güvenir bir şekilde hazır bekliyor. 

4 comments:

  1. Black Swanın gişesiyle ilgili yenilikleri veriyorum.

    Film 90 sinema salonuna açıldı ve Cuma günü sonunda gişesi: 3,266,000 dolara ulaştı. Filmin haftasonunu 6 milyonla kapatması bekleniyor.

    ReplyDelete
  2. Gişeden yeni haberler:

    Film hala 90 sinemada ama 10. gününde 5,584,542 dolara ulaştı. Daha hala ben ve benim gibi filme gitmeye can atan ama henüz fırsat bulamayanlar da var. Black Swan sinemalarda kaldıkça 4 haftanın sonunda bütçe açısından çok iyi bir noktaya ulaşacak gibi görünüyor.

    ReplyDelete
  3. Black Swan geçen hafta sonu geniş dağıtıma açıldı. 959 sinemada 8,4 milyon dolar topladı.

    Christmas haftasonunun başlangıcı sayılan bu Çarşamba ise film Amerika çapında 1466 ekrana yayıldı. Filmin hasılatı şu anda 20,6 milyona varmış durumda.

    ReplyDelete
  4. Hazır en çok okunan blog yazılarımdan biri olmuşken, Black Swan gişesi ile ilgili en son bilgileri anons edeyim. Film şu anda 50 milyon doları aşmış durumda ve henüz Amerika dışında dağıtımı ve dünya gişelerinden rakamlar söz konusu değil. 13 milyon bütçe için hiç de fena bir rakam değil bu.

    Prestiji büyük bir yönetmen Aronofsky, ne de olsa bağımsız bir filmci. O da bütün bağımsızlar gibi filmini finanse ederken bin türlü ter dökenlerden. (Bunu birinci el kaynaklara dayanarak söyleyebiliyorum çünkü yakın arkadaşlarımdan biri Black Swan'ın ön prodüksiyonu süresince Aronofsky'nin asistanlığını yapmıştı.)

    Bugün Black Swan gişe rakamlarına bakınca Aronofosky'nin bir sonraki filmi için yatırımcıların ve dağıtımcıların karşısına biraz daha güçlü çıkacak diyebiliriz. Ama piyasanın sağı solu bilinmezliğini göz önünde bulundurursak, bağımsız filmcinin ekmeği her daim aslanın ağzında. Ayrıca Black Swan'da olduğu gibi, Natalie Portman hamileymiş, filmde lezbiyen seks sahneleri varmış gibi dedikoduların kırk yılda bir tutan gişe tetikleyicileri olduğunu ve bir filmin başarısının bir sonraki filme her zaman terfi etmediğini unutmamak lazım.

    ReplyDelete