Friday, January 14, 2011

Bilbord'dan Al Haberi: Yeni yılın yeni dizisi EPISODES

İngiliz verisyonu daha iyiydi!
The Office, Coupling, Skins gibi popüler İngiliz dizilerin Amerikan versiyonları az yerden yere vurulmadı. 9 Ocak Pazar akşamı Showtime programına katılan EPISODES da tam olarak bu meseleyi işliyor: İngiliz bir TV programını Amerikan televizyonuna uyarlamaya çalışan yazar çift (Stephen ManganTamsin Greig), diziyi İngiliz seyircisi için kaliteli ve eğlenceli yapan ama Amerikan seyircisine yaramayacak özellikleri değiştirmek zorunda kalıyor. Bunlardan bir tanesi de orjinal dizinin baş karakteriyle uzaktan yakından alakası olmayan Matt LeBlanc'ın projeye tepeden düşmesi. 



Friends yapımcılarından David Crane, EPISODES başrolü için Friends mezunlarını teker teker denemiş. David SchwimmerMatthew Perry ve Lisa Kudrow rolü reddettikten sonra Matt LeBlanc, EPISODES'da gerçek hayattaki kişiliğinin parodisini yapmayı kabul etmiş.

Diğer oyuncuların ise rolü kabul etmemelerinin haklı sebepleri var:
 David Schwimmer Friends sonrası uzun vadeli proejelerden uzak durdu. Televizyon ile ilgili olarak sadece Larry David'in Curb Your Enthusiasm'ininin birkaç bölümünde kendisini oynadı.

Matthew Perry iddialı Aaron Sorkin projesi Studio 60 on Sunset Strip'te (2006) başrolü Bradley Whitford ve Amanda Peet ile paylaşıyordu. Saturday Night Live tarzı canlı bir komedi programının ekibini takip eden dizi, eleştirmenlerden (ve benden) oldukça iyi not almasına rağmen, ratingleri hızlaranarak düşmeye başladı ve tek sezonla sona erdi.

Lisa Kudrow, 2005'te tek sezonla parlayan ve sönen Hollywood parodisi The Comeback'i (2005) yapmıştı. Dizide bir Reality Show'la dikkatleri tekrar üzerine çekmeye çalışan 40'larında bir film yıldızını canlandırıyordu. The Comeback 13 bölümlük yarım bir sezonla ekranları terk etti.

Matt LeBlanc, Lisa Kudrow ve Matthew Perry'nin Hollywood temalı ve kısa ömürlü dizileri

Yani Friends starlarının Hollywood konulu dizilerden dilleri bir kere yandıktan sonra, bir daha o meselelere bulaşmamaları mantıklı bir kariyer seçimi. Zira şöyle bir gerçek var. Hollywood ve film/TV endüstrisi temalı projeler ezelden beri başarısızlıkla sonuçlanmaya daha yakın dururlar. Seyirci, Hollywood'a dışarıdan bakmaktan ne kadar hoşlansa da Hollywood endüstrisinin içini didik didik eden filmlerden ve dizilerden pek hazetmiyor. Bu filmler gişelerde vasat rakamlar yapıyor, ekranlarda ise birkaç bölüm ve tek sezondan ileriye genelde gitmiyor.



Aslında Matt LeBlanc'ın da benzer bir tecrübesi var: Joey (2004) televizyonlara sadece iki sezon boyunca tutunabildikten sonra LeBlanc hiç bir projeye katılmadı. Episodes'a girmesi için ise oyuncunun ya parasız kalmış olması (ki Friends paralarının tükenmesi mümkün değil), ya da bu dizinin başarılı olacağına gerçekten inanması gerekiyor.

Ki bu hiç de çocukça bir hayal olmayabilir. Showtime kanalı Dexter, Californication, The Big C, Weeds, United States of Tara gibi bol ödüllü, akıllı ve istikrarlı dizilere sahip. Ayrıca unutmayalım, eğlence endüstrisi temalı dizilerin inanılmaz başarılı olanları da var. Bunlardan tek kalemde akla gelenler, Entourage30 RockCalifornicationCurb Your Enthusiasm. 30 Rock dışında bunların hepsi Showtime ve HBO gibi paralı kanalların dizileri. Yani sansür limitleri gevşek, küfür, seks, şiddet ve yoğun entellektüellikten kaçınmayan, paralı kanal oldukları için de reklam gelirlerine ve büyük seyirci kitlelerine bağımlı olmayan diziler. 

Episodes'un da bu listeye girmemesi için hiçbir sebep yok. Nitekim, dizinin ilk bölümü Pazar akşamı saat 9.30'da 4. sezonundaki Californication'ı takip ederek toplamda 902.000 seyirci çekti. Yani rakamlar sağlam. 

No comments:

Post a Comment