Saturday, January 15, 2011

2011 ALTIN KÜRELERİ ile ilgili 7 iç açıcı olmayan gerçek

Sinema ve TV severler için Golden Globes, Oscar'lardan sonra en heyecanla beklenen ödül töreni. Hollywood için ise aday olan filmlerin gişelerini ve dizilerin ratinglerini arttıracak bir film olayı. 

Böyle bakınca Altın Küre'lerin fena bir imajı yok. Ama bu sene Kürelerin saygınlığı futbol topuna dönmüş durumda. Ödüllerin oylamasını yapan ve ezelden beri 100% ciddiye alınmamalarından dolayı gocunan Hollywood Foreign Press Association hiç kimsenin tanımadığı dünyanın bir takım yerlerinden gelen 81 gazeteciden oluşuyor. Son yıllarda daha prestijli olmak için biraz ilerleyebilmişken, bu yıl attıkları bir takım yanlış adımlar, Golden Globes'u daha da geriye attı. Variety, Hollywood Reporter, Deadline Hollywood, NPR, Rotten Tomatoes gibi ne kadar ciddiye alınan basın kanalı varsa orada eleştirmenler, endüstri yazarları ve gazeteciler  son birkaç haftadır şunları konuşuyorlar:

1. THE TOURIST filminin en iyi Müzikal/Komedi Filmi kategorisinde aday olması kafadan alay konusu haline geldi. (Filmin hem gişe hem de eleştirmen notunun yerlerde süründüğünü daha önceki bir blogumda bahsetmiştim)
Tamamen rating toplamak için eklediğim bir Brangelina fotoğrafı

2. HFPA üyeleri bile Tourist'e oy vermiş olmalarından utanıyorlar. Bununla ilgili ortadan dönen en komik hikaye, Hollywood partilerinden birine katılan bir HFPA üyesi kendisini diğer gazetecilere tanıştırdıktan sonra aceleyle Tourist filmine oy vermediğini açıklama ihtiyacı duymuş.

3. Johnny Depp'in, (eleştirmenler tarafından yerden yere vurulmasına rağmen) hem Tourist hem de Alice Harikalar Diyarında filmleriyle kendi kendinin rakibi durumuna düşmesi bir tuhaflık abidesi oldu.

4. Müzikal/Komedi kategorisinde oturan ikinci alay konusu aday da, Rotten Tomatoes'a göre yılın çürük domatesleri arasında bulunan Cher ve Christina Aguilera'nın BURLESQUE filmi.


5. Golden Globes ne de olsa popüler bir TV programı. Dolayısıyla ödüllerin adayları demek bu televizyon programının oyuncu kadrosu demek oluyor. Adaylar ne kadar rating potansiyeli yüksek ünlüler olursa, bu HFPA'nin ve ödül törenini yayınlayan NBC programının o kadar işine gelir. Yani ben bu bloga Angelina ve Brad resmi koyunca birisinin açıp iki satır okuma şansı ne kadar yükselecekse, Altın Küreler'e Angelina'nın aday olması sonucu ratingler de en az o kadar yükselecek. (Tabi Angelina da bu kadar yerden yere vurulmadan sonra Golden Globes'a gelirse.)

6. Altın Küre'lerin Angelina Jolie gibi adaylar üzerinden kaymak yemesi tek taraflı değil. Tourist'in adaylıkları belli olur olmaz, Sony yeni bir TV reklamıyla filmi tekrar pazarlamaya girişti. Gişelerde yerlerde sürünen filmin üç kuruş daha toparlayabilmesi için bu mükemmel fırsatı kaçıramazdı tabi.

7. Endüstrinin tek ama tek amacının para kazanmak olduğu dünyanın en büyük sırrı değil. Sonuç olarak bu işten hem Globes, hem de filmlerini aday gösterebilen stüdyolar karlı çıkıyor. Arada kaynayan ise bu ödüllerin saygınlığına ve seçiciliğine güvenen gerçek filmseverler.

No comments:

Post a Comment