Tuesday, December 14, 2010

Gerçekler: THE BLACK LIST- KARA LİSTE

Şimdi bahsedeceğim Kara Liste, Komünizm korkusundan Amerikan halkının tir tir titrediği dönemde sosyalist sinemacıların isimlerinin yazıldığı, birliklerden atılmalarına, işsiz kalmalarına, işlerini korumak için de dostlarını ispitlemelerine sebep olan Kara Liste değil. 

Bu Kara Liste 2004'te yapımcı Franklin Leonard tarafından başlatılan ve o yıl bir şekilde sözü geçmesine rağmen gözardı edilmiş, yapıma veya gösterime girmemiş senaryoların listesi. 

Black List'in hikayesi tam olarak şöyle. Yapımcı Franklin Leonard masasına gelen yüzlerce senaryo içinden, kayda değer 10 tanesini ayıklayıp bulabilmek için saatlerini harcarken ve bu kaliteli senaryoların bazıları da sistemin temposu içerisinde unutulup giderken, aklına şöyle fikir geliyor. Leonard, şehirde tanıdığı ve fikrine güvendiği 75 yapımcı, menajer, agent ve asistandan 2004 yılı içinde okudukları ve beğendikleri, ama yapıma girmemiş senaryolardan 10 tanesini ona göndermelerini istiyor. Eline geçen bu listeden Leonard oylama sırasına göre senaryoları düzenliyor ve bu 75 kişiye ful listeyi geri gönderiyor. Listeye de, o dönem aklına ilk gelen ismi veriyor. Aslında Liste'nin 'Kara' olmasının sebebi, Leonard'ın Hollywood'un nadir siyahi yapımcılarından olması. Ama Black List, rengine ruhuna bakılmadan, Leonard'ın hiç tahmin etmediği bir şekilde ertesi günü viral olarak şehrin her yerine dağılıyor. Bu noktadan sonra Leonard Kara Liste'yi bir gelenek haline getiriyor. 



Her yıl, Aralık'ın ikinci Cuma günü, Black List'in davetli üyeleri, en beğendikleri 10 senaryonun başlıklarını ve senaryoların kopyasını The Black List sitesine özel şifreleriyle girerek yüklüyorlar. 75 kişiyle başlayan Kara Liste'ye 2009'da 300 kişi fikirleriyle katkıda bulundu. 2004'ten beri birçok proje, raflarda tozlanmaktan kurtulup gün ışığı gördü. Hatta 2005'te Kara Liste'ye giren Diablo Cody'den JUNO ve Nancy Oliver'dan LARS AND THE REAL GIRL, 2008'de en iyi özgün senaryo Oscar'ına aday oldular ve Juno ödülü eve götürdü. Scott Neustader ve Michael Weber'ın 500 DAYS OF SUMMER'ı da kara listeden yapıma terfi eden, sonrasında Golden Globe'lar da dahil olmak üzere bir çok ödüle aday olan bir proje oldu. 

2010'un Kara Listesi ise dün açıklandı. The Black List, yaptığı resmi anonsta bu yıl 290 üstü üyenin katıldığı listeye giren 76 senaryonun her birinin en az 5 kere oy almış olduğunu açıkladı. Listenin başında bu yıl, 49 oyla, Wes Jones'un yazdığı COLLEGE REPUBLICANS oturuyor. Gerçek olaylardan esinlenen hikaye, genç politikacı Karl Rove'un, 'Milli Üniversiteli Cumhuriyetçi' partisinin başına geçmek için yaptığı usulsüz kampanyayı anlatıyor.

Listedeki 76 senaryo bir web sitesinden indirilebilirken, FOX'un dava açma tehditleri üzerine, senaryolar siteden kaldırıldı. FOX'un gerekçesi ise, stüdyoların satın aldıkları, projelendirdikleri ve gizli kalması gereken en az 6 senaryonun bu listede olması. Bir takım web sitelerinde stüdyoların sahip oldukları senaryoların kolayca indirilebilmesi  ve endüstride çalışan çalışmayan herkesin üzerinde telif hakkı bulunan bu çalışmalara ulaşabilmeleri bir 'Senaryo korsanlığı' oluyor. Stüdyolar ise bu konuda artık daha agresif olacaklar gibi gözüküyor.



Kaynaklar: 

No comments:

Post a Comment